Vi får aldrig glömma

Det är nu 69 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Den 27 januari uppmärksammas varje år som en internationell minnesdag för Förintelsens offer.

Vi var många som i några minusgrader och lite snålblåst samlades utanför Borås Kulturhus igår för att tillsammans hedra offren och manifestera att vi inte glömt. Inte glömt de sex miljoner judar som mördades, inte glömt de minst 500 000 romer som mördades, inte glömt alla andra som var ett mål för nazismens ras- och utrotningspolitik.

Det finns ord, personer och platser som för evigt är förknippade med nazismens övergrepp. Det kanske tydligaste är Förintelsen – folkmordet på omkring sex miljoner judar som en del i planen på att fysiskt utrota de europeiska judarna. Allt det för oss obegripliga kommer nära när vi tillsammans deltar i minnesdagen. Hur det kunde få hända vi fortfarande svar på.

År 1944, natten mellan 2 och 3 augusti, mördades samtliga fångar på Auschwitz Zigenaravdelning. 3.000 romer fördes till gaskamrarna och en säker död. Sedan dess har detta kallats för ”Zigenarnatten”. Obegripligt i sin ohygglighet. Om detta talade Nuri Selim, Romska rådet i Göteborg, i ett kraftfullt tal när utställningen ”Romer under förintelsen invigdes”. Gå och se den! Den finns utanför Kulturhusets entré till och med 7 februari.

Annonser