Avfall lyfter Borås till FN-nivå!

FN-konferens

Det var mycket som var bra med vår presskonferens utanför Högskolan för en liten stund sedan. Vi fick sol som kändes som riktig vårsol i våra ansiken, Borås politiska ledning som var på plats tillsammans med SP, Högskolan och Borås Energi & Miljö.

Dessutom fick vi presentera det här (det är vårt pressmeddelande som jag kopierar):

FN-möte om hållbarhet till Borås i september

Borås blir värd för en FN-konferens i september. Det är världsförbundets nystartade organisation för kunskapsutbyte om återvinning som väljer Borås för sin andra kongress.

– Förmodligen det finaste beviset hittills för hur framstående Borås är när det gäller återvinning, tycker Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

En organisation med det långa namnet International Partnership for Expanding Waste Management Services of Local Authorities, känd som IPLA, startades vid ett FN-möte om hållbar utveckling i Tokyo 2011.

IPLA arbetar under FN:s kommission för hållbar utveckling. Den nya organisationen höll i fjol sin första konferens i Seoul i Sydkorea, och har nu valt Borås för ett möte 9-11 september.

Över 100 deltagare från hela världen kommer till konferensen för att delta i semina­rier och studiebesök. Konferensen blir samtidigt en chans för svenska miljö­teknik­företag att möta städer och länder som vill bygga hållbara avfalls- och energi­lösningar.

– Företag har också chansen att genom en sponsring vara med som partner i konferensen och synas med en egen monter, påpekar näringslivsutvecklare Nanna Siewertz Tulinius.

Förutom kunskapsöverföring om avfallshantering behandlar konferensen bland annat möjligheten att arbeta med olika partnerskap, internationellt eller mellan den offentliga och den privata sektorn.

– Konferensen kommer att lyfta fram Borås som det goda exemplet för kretslopps­anpassning av städer, säger Ulf Olsson.

Detta IPLA Global Forum 2013 arrangeras av Waste Recovery International Partner­ship, som i sin tur är en samverkan mellan Borås Stad, Borås Energi och Miljö AB, Högskolan i Borås och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Konferensen hålls i det då nyinvigda Textile Fashion Center i Knalleland, där de gamla fabriksbyggnaderna nu omvandlas till moderna lokaler med miljöeffektiva energilösningar.

– Det blir samtidigt ett fint tillfälle för Borås att visa upp sig som mötesstad, noterar Kommunstyrelsens vice ordförande Annette Carlson (M).

Annonser