Nu sprider vi ännu mera kunskap om avfallshantering!

Vi boråsare ska vara stolta tycker jag! Vi var tidigt ute. Redan för ungefär 20 år sedan började vi sortera i svarta och vita påsar, så att de nedbrytbara avfallet kunde hanteras för sig. Det är matresterna med mera som vi gör biogas av.

Inte för än nu – 2013 – börjar huvudstaden Stockholm ta tag i detta. Obegripligt egentligen, att det skulle ta sådan tid!

Desto roligare då att Borås med sin långa erfarenhet kan hjälpa till och sprida kunskap. Men nu skriver jag inte om att sprida till Stockholm, utan till Indonesien, Vietnam och Moldavien.

Igår fick jag ett mejl från vår näringslivsenhet om att i stort sett är klart att sätta igång en förstudie i städerna Ungheni och Orhei i Moldavien med hjälp av statliga biståndspengar på knappt en halv miljon.

Det kommer att gå till ungefär så här: Experter på avfallshantering från SP, Högskolan, Borås Energi & Miljö träffar moldaviska kolleger. Politiker från båda parter träffas också, och ur detta kan ett samarbete födas där vår långa erfarenhet av avfallshantering kommer till nytta.

För att beskriva lite mer vad det kan bli i nästa steg tar jag exempel från ett projekt som har kommit till den fasen i staden Palu i Indonesien. Där håller just nu en anläggning på att byggas i anslutning till en soptipp – en anläggning för att utvinna metangas ur avfall.

Vi alla boråsare har redan sorterat i cirka 20 år för miljöns skull – det är värt att vara stolt över! Nu sprider vi dessutom kunskapen över världen!

Annonser