Debutantpriset – viktigt på många sätt

Borås Tidnings Debutantpris 2013 har delats ut och där kan man säga att det bara finns vinnare. Först och främst vinnaren Sanna Lundin, och Madeleine Wollin som vann lilla Debutantpriset – Grattis till Er båda! – men också alla som deltagit, litteraturen/kulturen, läsarna och inte minst Borås Tidning. BT:s debutantpris anses vara ett av landets mest prestigefyllda vilket knappast gör situationen sämre.

Jag tror att den uppmärksamhet priset ger inte bara stärker litteraturen utan också innebär vågor som sprider sig långt utanför Borås och som är till stor nytta för staden.

I begreppet kultur ingår för mig inte bara det vackra och njutbara. Det handlar också om yttrandefrihet och rätten att säga sin mening. Därför är kultur en demokratisk nödvändighet och genom sitt Debutantpris gör Borås Tidning en viktig insats på flera sätt. Priset bidrar också till att diskussionen om litteratur, konst och kultur inte avstannar, och därmed inte heller frågan om demokrati, utan med rätta ses som viktigt och hålls levande.

Jag ser fram emot att läsa Sannas roman Hindenburg!

Bild

Foto BE

Annonser