Unika lekplatsvalet i Borås väckte indonesiskt intresse

20130207-164050.jpgEtt val för barn i den storleken som i höstas när alla Borås 4-12-åringar fick rösta har såvitt vi vet aldrig genomförts förr. Alla barn hade rösträtt som ni kanske minns, och fick välja mellan tre olika förslag till hur lekplatsen i vår fina Stadspark ska se ut.

Nu i eftermiddag hade vi besök i Stadshuset av en sex personer stor delegation från staden Palu i Indonesien, och jag passade på att berätta om vårt unika demokratiprojekt för barn. För det var ju det vi ville med lekplatsvalet, att låta barn tidigt komma i kontakt med demokrati på riktigt!

Gruppen från Indonesien är i Borås i två veckor för att se exempel på hur man kan jobba med hållbar stadsutveckling, för att starta en process på hemmaplan. I måndags eftermiddag, under den första arbetsdagen i Borås, fick de en rask titt på Kommunstyrelsens möte. (Något som alla boråsare och andra också är välkomna att göra! Varannan måndag kl. 14 håller vi möte, öppet för alla.)

Idag visade vi alltså de tre lekplatsförslagen, tillsammans med en kort presentation av tankarna kring folkomröstningen för barn. Det väckte många nyfikna frågor, och stort intresse för denna annorlunda idé. ”Very, very interesting!” var det samlade omdömet. Lite skämtsamt bjöd vi våra gäster att komma tillbaka och pröva linbanan i det vinnande förslaget. Kanske blir det av?!

Under våren bör arbetet med att bygga den nya lekplatsen kunna komma igång.

Ur BT: Här är vinnaren i lekplatsvalet

Annonser