Långsiktigt ekonomiskt ansvar

Bild

Idag presenterade vi Borås Stads preliminära resultat för 2012. Det är stabilt och vi kan trots ekonomiskt tuffa tider värna vår hjärtefråga –  välfärden. Våra nämnder är i stort i balans, och det är nödvändigt. Just balans är och har alltid varit en ledstjärna för Borås.

Ett resultat för 2012 på 107 miljoner inte bara låter som, det är, oerhört mycket pengar. Varför kan då inte pengarna användas till mer personal inom exempelvis skola eller äldreomsorg?

Ett exempel från vardagsekonomi; ett hushåll med en månadsinkomst på 25 000 efter skatt. När alla fasta utgifter för hyra, mat, bensin till bilen och så vidare är betalda, har de 500 kronor i månaden som de kan spara. Pengar som är bra att ha den dagen diskmaskinen, TV:n eller bilen har gjort sitt.

På samma sätt är det med den kommunala ekonomin, de 107 miljoner är nödvändiga att ha för oss när vi måste bygga nya förskolor, skolor, äldreboenden m m. De kan också användas till engångssatsningar, exempelvis läromedel i skolan eller bredbandsutbyggnad.

Men vad vi inte kan är att använda pengarna till utgifter som finns kvar år efter år.

Vad 2012 års resultat skall användas till är ännu inte beslutat. 

Annonser